keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Paratiisista helvettiin


Joskus 13.1. yön hämärissä, melkein viikko mennyt Togianeilla:

Kirjoitan tätä muistiin ukkosmyrskyn keskeltä, keskiyöllä pimeässä bungalowissa eli majapahasessa. Salamat valaisevat maisemaa ja meri hieman aaltoilee viiden metrin päässä. Taloni on rakennettu paalujen varaan aika korkealle, eivätkä nämä myrskyt täällä ole mistään kotoisin joten voin nukkua yöni rauhassa korvatulppien avulla. Joka kuukausi sataa ja tuulee yhtä paljon, käytännössä öisin, eikä suuria myllerryksiä ole tapahtunut miesmuistiin, mitä nyt horisontissa siitävä Una Una tulivuorisaari räjähti vuonna '83.

Sijaintini on siis Togian saaret Sulawesin ytimessä, tarkennettuna yksi pieni niistä nimeltään Kadidiri. Täällä ensimmäistä kertaa ihan tosissaan unohdin mikä päivä on, kalenteri menetti merkityksensä. Päivät ovat kuluneet riippumattoiluun, lukemiseen, läträämiseen, hyttysten metsästykseen sekä vaatteiden ja varusteiden kunnostusompeluun. Faijan 70-luvulla käyttämä ruutupaita alkaa hiljalleen lahota käsiin ja Alibaba pöksyissä haarat ovat heikot.

Paratiisimme (kirjaimellisesti Kadidiri Paradise Bungalows) koostuu yksittäisistä majoista ja yhteisrakennuksesta missä tarjotaan aamiainen, lounas ja päivällinen - ruoka sisältyy vuokraan. Joka paikassa on riippumattoja, lepotuoleja, tyynyjä. Sähköä on 4 tuntia aina iltaisin jolloin voi ladata kameran akun tai vastaavaa. Saaren eri puolten kaksi eri rantaa ovat minuutin päässä kaikesta, koralliriutat koristavat matalia vesiä ja sateenkaarikalojen sekaan voi hyppiä uimaan tai snorklaamaan milloin tahtoo.

Togianit ovat niin kaukana ja hankalien reittien päässä, että täällä ei paljoa ihmisiä käy. Sen verran kuitenkin että ovat mukavat asuinpaikat rakentaneet matkaajille. Tänään meitä on 5. Yksi hollantilainen oli viettänyt täällä yksinään kaksi päivää henkilökunnan kanssa, jotka koostuvat käytännössä parista kokista ja venekuskista. Olen mm. tavannut Sveitsin viimeisen Hipin isolla hoolla, Indonesiasta vaimon löytäneen ruotsalaismiehen, amerikkalaisen kalastajan, 14 vuotta täällä viettäneen sukelluskouluttajan ja monia muita. Hektisistä kaupungeista tänne karanneet ihmiset ovat löytäneet sielunrauhan heti reppunsa laskettuaan.

Olemme laiturilta bonganneet mm. vesikäärmeitä, väriään vaihtavan mustekalan, mureenan, sinitäplärauskun, vaarattoman meduusan ja ties mitä. Saaren puoli on täynnä rapuja ja erityisesti kotiaan simpukkaa mukanaan kantavia äyriäisiä eli Hermanneja. Välillä sitä myös hätkähtää kun rukoilijasirkka tai muu mahdollisimman kaukaiseksi mieltämä otus häärää vieressä. Tämä alue ei eläimistöltään ole muita ihmeellisempi, mutta ihmisten vähyys on se mikä ajaa kaikki tänne, matkaajat ja elukat yhtä kaikki.

Muutama laitesukellus on myös tullut tehtyä. Vedet eivät ole niin megaihmeellisiä täällä, mutta tekniikka alkaa olla jo hallussa. Kävin pulahtamassa oman uuden ennätyksen 25 metrin syvyyteen ja viikon kohokohta oli ehdottomasti sukellus Toisen Maailmansodan aikaiseen lentokonehylkyyn. Amerikkalaisen B24 ''Liberator'' pommikoneen ruho makaa ruostuneena mutta yhdessä osassa 20 metrin syvyydessä. Koneella tehtiin aikoinaan hätälasku veteen jonne se sitten myös jäi, asuttaen nyt kymmeniä leijonakaloja ja muita myrkkymuikkuja. Lentokentällä töitä tehneenä näky sukeltaneesta lentsikasta oli omalta osaltani myös kovin huumoririkas.


Lisäys viikkoa myöhemmin:

Amparnan kyläpahanen. Kaksi viikkoa kului ja vihdoin pääsin saarilta pois. Ensimmäinen viikko oli yhtä paratiisia ja reissun parasta aikaa, toinen kärsimystä ja helvettiä. Kaikki se nauru ja elämänilo sammui nopeaan. Minä ja kaksi muuta saimme niinkin uskomattamalta kuin se kuulostaa, vilustumisoireet ja kuumeen, kun kahdeksi päiväksi lämpötila laski dramaattisesti muutaman asteen ja tuli tuulista! Tähän liittyi myös liikaa aikaa kylmässä vedessä, mutta onhan tuo nyt nöyrää tropiikissa. Toisaalta saattoi yhtä hyvin olla joku trooppinen tauti. Taas tuli koettua ja opittua.

Tarkoitus oli viettää enintään 10 yötä Togianeilla mutta meni 15. Kuume kesti kolme päivää ja jälkiseuraukset kuten kipeä maha toiset samanlaiset. Lopussa aistien ollessa hellänä ja mahan arkana paikallisten kokkaustyyli ja saatavilla olleet raaka-aineet repivät hermoja. Suuhun on mennyt melkein pelkästään hedelmiä ja keitettyä riisiä, olen vain unelmoinut siitä mitä laittaisin suuhuni Suomessa ja millä heikosta olosta pääsisi eroon. Muuten mukava kokkitäti Lina ei ymmärrä mitä tarkoittaa salty tai mitä on kevyt ruoka. Maksaisin paljon päästäkseni eurooppalaiseen supermarkettiin shoppailemaan, lähettäkää joku kinkkuvoileipä! Kun kerran ruokahalunsa menettää niin kaikki paikallinen alkaa yksinkertaisesti maistua väärältä ja luontaantyöntävältä, kipeänä eksotiikka ei kiinnosta tippaakaan.

Hengissä kuitenkin selvittiin ja taisin nauraa tänään ääneen pitkästä aikaa. Pieni välinpitämättömyys silti kalvaa, ei kiinnosta Sulawesi enää yhtään ja on aika lähellä etten lähde samantien pois koko Indoista, niin junttila mesta silloin kuin ei enää jaksa yrittää ymmärtää. Mutta parhaana lääkkeenä lienee vain lentää täältä mahdollisimman nopeasti pois lähimpään suurkaupunkiin rasvaiselle purilaiselle - sivilisaation pariin!


Ja taas viikkoa myöhemmin:

Bali! Ah tätä länsimaalaisten paratiisia. Mäkkärin logot valaisevat katuja ja brittirokki soi, nyt ollaan australialaisten bileturistien mekassa. Ensitöikseni vedin nassun täyteen hampurilaisia, limonaadia ja italojätskiä. Päivälliseksi grillipihviä basilikalla ja oluelle ja illalla pitsan jälkeen pää täyteen tuontijuomia ja sieniä ja uudehko Hollywood-leffa silmistä sisään ja korvista ulos. Huhhuh kun tulikin kotoisa olo, tuhkista noustiin taas ja korkealle. Huomenissa taas maistunee riisi.

Viikko takana kaikenlaisia matkapahoinvointia lisääviä kulkuvälineitä, slummeja, vuoristoa, maanvyörymiä, tulvia ja sademetsää. Laskeuduin tänne Balille tiistaina aamupäivästä ja kaksi päivää tuli tuuduttauduttua kaikessa synnissä mitä oli ikävä. Voimien palauduttua nyt on taas aika lähteä tutkimaan pyhempiä mantuja. Bali on iso saari josta vain Kutan biitsialue on ällöturismin kalvamaa, muualta löytyy temppeleitä ja puudelinpopsijoita, originellia menoa siis. Pysykää kanavalla!

Togianeilta jai pari kuvaa mutta kuvapalvelu ei nayta tanaan toimivan. Kamera tuhoutui meriveden roiskeisiin eras paiva, pitää täältä Kutan tavarataloista katsoa uusi. Sulawesistä jäi todella ristiriitaiset muistot, mutta kuvat ovat kaikki hyviltä päiviltä. Aika varmasti kultaa nekin. Tassa pari kaunista:

Paratiisin ABC, ranta, ilmat ja bungalowi.


4 kommenttia:

  1. Fuckin' A! Aivan älysiistin näkönen toi bungalow :D Onko päässy koti-ikävä ottamaan sellast iha Kunnollista otetta vielä, et alkaako mietityttää pitäskö lähtee takas joskus vai onks vaa työntyny takastulo kauemmaks? :p

    VastaaPoista
  2. Taytyy myontaa on se pari kertaa, lahinna silloin talloin haluaisi jakaa kokemuksia tai vitseja suomalaisten kaverien kanssa. Terveisii vaan teille.
    Se koti-ikava mita taalla tuntee liittyy aina suomalaiseen kesaan, joten ei sinansa tosissaan kiinnosta viela lahtea takasin pain.
    Valilla taas tulee sellainen fiilis etta tama on elamaa parhaimmillaan, etta pitaisi loppulaiffi hoitaa jotenkin tallaiseen paratiisimestaan.

    VastaaPoista
  3. Ts. ihan asiallista menoo siis :) Tuu nyt kuitenki käymää tääl ennenku jäät sinne asumaa..!

    VastaaPoista
  4. Kurjaa olla kipeänä matkoilla, vaikka se tuntuukin kaikkien etelänmatkoilla olevan välttämätön paha.:( Siellä tropiikissa vilissee viruksia siinä missä täällä Pohjolassakin, eivätkä virukset tarvitse edes vilustumista aktivoituakseen, vaikka kylmettyminen voikin laskea vastustuskykyä. Mutta pääasia, että olet toipunut ja saanut murua rinnan alle!:)

    Ekan kuvan ötökkä on söpö, onko se sellainen hermanni? Sirkka sen sijaan on vaan pelottava, mutta kuva tyylikäs. Kiva piparkakkutalo majaksi!

    VastaaPoista