sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Hiukka erilainen maa

Taas vasta toisessa yrittamassani nettikahvilassa saatiin tama sivu auki. Kerrottavaa olisikin taas vaikka kuinka miljoonasti mutta koska nama viestit tuntuvat aina venyvan vasyttavan pitkiksi, ynnataan paallimmaisia burmalaisuuksia:

- Miesten tapana on kayttaa hametta, sen nimi on longi. Itsekin muutaman paivan rohkeuden keraamisen jalkeen ryhdyin moiseen, ja nytkin paalla oleva leninki on naissa kuumuusasteissa paljon mukavampi varuste kuin housut. Ah tata vapauden tunnetta (varsinkin ns. kommandona). Myos naiset hameilevat 24/7.

- Moottoripyorailijat kayttavat taalla natsia SS-joukkotyylista kyparaa. Joko kiiltavana tai sitten mustana nurinkurisella hakaristilla (itamainen onnenmerkki), joka on kuitenkin tungettu punavalkomustaan natsilogoon tai liitetty saksalaiseen kotkaan. Olkapaat paljastavan paidan kaytto on moraalisesti arvelluttavampaa kuin tallaisen kyparan.

- Pannukakkua on tarjolla jos jonkinlaisella tavalla, mm. juustolla ja sienilla taytettyna. Kuin luojan lahjana pannarit ovat samanlaisia kuin suomalaiset letut ja maistuvat taivaallisilta. Eteen on tullut myos pienehkoja sipuliriisipasteijoita, niinkin hyvaan hintaan kuin 0,05 amerikan dollaria. Taskussa pienin seteli talla hetkella on alle 1 EU centin arvoinen. Ruoka ja juoma ovat halpoja, mutta kaikesta muusta lansimaalainen joutuu maksamaan turistiekstraa.

- Matkustaminen on karsivallisyytta vaativaa. 200 km matkaan kului bussilla 8 tuntia, ja bussista puuttui jousitus seka penkeista etta renkaista. Hintaa kertyi euro per tunti kuten melkein kaikissa Kaakkois-Aasian maissa.

- Kylissa ihmisten lempipuuhaa on leijojen lennattaminen, osa lapsista on aika hc-mestareita niiden kanssa. Kaikilla on myos sikoja, mutta niita pidetaan ehka Suomeakin ahtaammissa oloissa ja vinkunaa kuuluu usein. Possut ruokitaan ja syodaan, ikaan kuin olisivat viljaa. Viljaa ja muita kasveja kasvaa erittain paljon ja joka puolella. Vastaan on tullut mm. 4 metrista kaislaa joka oli viereista taloa korkeampaa.

- Perinne on polttaa saatana kaikki. Siis kaikki menee, ja tama tarkoittaa etta kytevia notskeja on melkein kokoajan jossain. Hakaa nenaan milloin saatana missakin, ainoita ympariston asioita joka oikeasti arsyttaa ja paljon. Epailen tosin etta porukka yrittaa nain pitaa hyttyset loitolla mutta ompi tuossa ihmisellekin aika isot haittapuolet.

- Sahkoa ei ole aina. Valilla on tunnin ehka parinkin katkoja kun hallitukselta ei heru koko kansalle ja kaikilla pitaa olla bensalla toimivat generaattorit. Jos massia on bensaan niin sitten saadaan jaakaappiinkin virtaa. Helpompi ja yleisempi ratkaisu tosin on ettei jaakaappeja tai pakastimia ole kenellakaan, edes kaupoista ei loydy esim. jaateloa.

- Bensa-asemia ei ole kuin armeijalla. Bensalla onkin pimeat markkinat, hintoja en osaa edes kuvitella. Sita myydaan viinapulloissa kadun varrella. Hauska stoori onkin kun pysahdyimme kerran ottamaan vahan petroolia minibussiin (yliahdettu toyota pickup). Ensin parista eri pullosta sekoteltiin paras yhdistelma ja kaadettiin laikytellen kanisterin kautta kattilaan josta nektaari valui puutarhaletkua pitkin auton sisuksiin. Roskaa yms oli seassa jonkin verran eli oktaanitasot varmasti aika mahtavat. Eras matkustajista paukkaa sitten viereen tupakka suussa ja sytkariaan kaivellen. Kamalan huutamisen ja melkein kasiksi kaymisen jalkeen tulen sytyttaminen ja koko mestan rajayttaminen saatiin estettya, ja koko lauma lopulta nauroi kovasti. Meilla oli onni myota.

Peruskyyti parin tunnin matkalle. Klikkaa isommaksi

- Onni onkin iso asia. Sita saa milloin mistakin rituaalista ja symboolista tai amuletista, tiettyjen puiden lehdista ja kukista yms. Onneen panostetaan, suorastaan investoidaan. Unohtakaa osakemarkkinat, pistakaa tekin 10% paivan ansioista joka paiva onnea tuoviin juttuihin, kylla se joskus palauttaa kaiken jos ihminen kayttaytyy suotavalla tavalla. Ja nyt ei siis tosiaankaan puhuta mistaan kuolemanjalkeisesta asiasta, vaan jokapaivaisesta liike-elaman tarkeimmasta elementista. 200 miljoonaa ihmista ei voi olla vaarassa, vai voiko? Itsellekin on katuja ja polkuja tallaillessa onnistuttu tyrkyttamaan jo lahemmas kymmenen amulettia. Nailla se nahka pelastuu...

- Onnen sun muun myota koko buddhalaisuus on sotkettu johonkin kylauskontoihin ja koko maanosan (siis kaikkien naiden maiden) paauskonto on jotain taysin muuta kuin alunperinen buddhalaisuus. Buddha on nyt jumala jota palvotaan ja jolle taikauskossa uhrataan, vaikka mies itse aikoinaan kirjoitti olevansa pelkka filosofi jonka mielesta taikausko on holynpolya ja jumalia ei ole olemassa. Buddhaksi kutsuttu henkilo oli aikoinaan siis kuninkaallinen prinssi nimeltaan Nara-jotain, kutsutaan hanta vaikka nyt Nakeksi. Nakke eraana paivana lahti itse ensimmaista kertaa palatsinsa ulkopuolella ja tormasi maailmaan jota ei ollut osannut kuvitella. Han joutui kyseenalaistamaan kaiken mita tiesi ja ryhtyi suureksi filosofiksi. Pitkan meditoinnin jalkeen Nakke oppi hallitsemaan kroppaansa (avaamaan alitajuntaa jne) ja koki jotain mita keksi nimittaa valaistumiseksi. Muutama sata vuotta myohemmin ja hanta pidetaan yliluonnollisena isa/jumal-hahmona vasten alunperaista tahtoaan, jos nyt koko aijaa edes oli olemassa. Olen muutaman oldskool buddhalaisen kanssa jutellut ja he kaytannossa hapeavat nykymeininkia, joskaan eivat kulttuurillisista syista voi sanoa sita ihan noin. Alkuperainen homma kuulostaakin todella kiinnostavalta, varsinkin kun jotkut omat ajatukset ovat tulleet samoihin tuloksiin Naken kirjoitusten kanssa, mita en ennen tiennyt.

- Kukaan ei osaa englanninkielisia lauluja eika niita missaan soi, mutta covereita on. Olenkin hyraillyt Nirvanan, Brian Adamsin ja Queenin tahtiin. Onnistuin jopa kuulemaan HIM:ia telkkarista futismainoksen taustamusiikkina. Paikallisilla on tapana ottaa surutta biiseja suurien Hollywood-elokuvien soundtrackeilta, tama biisi oli muistaakseni Transformersista. Lisaksi kaikissa mainoksissa on aina sama jatka niin telkkarissa kuin julisteissa. Han on vakioilmeeltaan tyhmannakoinen mutta palvottu mies, minulle meriiteiltaan tuntemattomaksi jaanyt.

- Paikallinen olut on pahimmillaan ruotsalaisen makuista, kovimmillaan 9 prossaista, ihmeellisimmillaan anti-aging drinkkia ja parhaimmillaankin keskitasoista suomalaisbissea. 0,5 dollaria per muki on kuitenkin helpottanut tutustumista. Keski-Eurooppalaisilla matkailijoilla nieleskely on ollut vaikeampaa.

Manufactured by ministry of industry. Klikkaa isommaksi.

Tais taas vahan venahtaa. Olen nyt Mandalayssa, toiseksi suurimmassa kaupungissa. Pagodeja sun muita temppeleita on joka puolella, en jaksa kayda enaa kuin max yhdessa per paiva. Tuntuu ettei nailla ole mitaan muita juttuja mita haluaisivat nayttaa. Luultavasti skippaan Baganin, kaupungin jossa oli 1500 pagodia ties kuin kauan, kunnes hallitus paatti vuosikymmenen tai pari sitten etta se ei riita turisteille. Nyt siella on jotain 2700 kappaletta naita kultaisia totteroita, moninkertaisesti kaikkein eniten maailmassa.

Paikalliset tekevat toita aamusta iltaan, mutta aika laiskalla tahdilla. Porukkaa on liikaa toita kohden, tyottomia ei periaatteessa ole mutta pienessakin kahvilassa on sitten 20 tyontekijaa. Kaikki sukulaiset pitaa perinteen tapaan tyollistaa jos on oma yritys. Ja kun tuotot jaetaan noin monelle ei kateen jaa juuri mitaan. Eras nuori kundi oli onnellinen 30 dollarin kuukausipalkastaan, tyonetuna oli myos oma huone (komero) hotellissa ja ilmainen ruoka.

Tyoniloa on vain harvalla. Suurimmaksi syyksi monet sanovat hallituksen, joka tunkee katensa kaikkien taskuun ja vie aina valista kun mahdollista. Tasta syysta baareissa istuukin ukkoja kaiket paivat lipittamassa paria kaljaa. Ei varallisuuden vaan kiinnostamattomuuden takia. Mina taas taidan lahtea tasta sinne varallisuuden takia. Voi voi, pahaa karmaa :(

1 kommentti:

  1. Mä oon aina sanonut, että miestenkin kannattaisi käyttää hametta helteellä, se on niin mukava!:) Onneksi sielläpäin on vapautunutta. Jännä muuten, että Euroopassa ns. hametta käyttävät vain skotit, jotka asuvat siellä kylmässä ja sateessa!

    Possuparat! Mä kuvittelin että siellä ne juoksentelisivat villeinä ja vapaina kylien kujilla, mutta ei sitten näköjään.:(

    Vähänkö muuten nauratti tuo anti-aging juoma...Suomessa ei taitaisi mennä viranomaisilta läpi! Mutta siellähän se olikin viranomaisten itsensä tuottamaa. Tota kun vedät niin varmaan susta joku Highlander tulee.:) Ja entäs ne 2700 pagodia... On varmaan näky:D

    Itse tulkitsisin buddhalaisuuden ja jumaluskon sekoituksen niin, että Jumala on olemassa, ja ne ihmiset tuntevat sen vaistomaisesti, mutta eivät oikein tiedä mitä palvoisivat... Mutta sullahan on siellä hyvää aikaa tarkkailla ja keskustella, mielenkiintoista kuulla mihin ihmiset eri maissa uskovat. Viisauden etsiminen on tärkeää!

    Varohan bensatankkeja, ja jos jätskiä löytyy niin jätä väliin kun sehän ois varmaan kertaalleen sulanutta... Have fun, hyviä raportteja!:)

    VastaaPoista